Chińska różnorodność

Jeśli chcemy poznać dobrze azjatycką kuchnię i docenić jej charakter, nie wolno nam pominąć Chin. Jest to kraj wyjątkowy pod wieloma względami.

O przebogatej kulturze i skomplikowanej historii. Miejsce, w którym wielowiekowa tradycja nieustannie krzyżuje się z nowoczesnością chińskich miast i dynamiką tamtejszej gospodarki.

To także jeden z najbardziej fascynujących szlaków kulinarnych, ponieważ chińska kuchnia jest szalenie różnorodna. Wiele zależy od tego, w którym regionie Chin się znajdujemy, gdyż każdy z nich ma do zaoferowania coś zupełnie innego.

W poszczególnych kantonach mamy szansę skosztować miejscowych dań. Ciężko powiedzieć, ile łącznie potraw obejmuje chińska tradycja, ale pewne jest, że to ogromna liczba.

Z tego morza smaków Chińczycy wyłuskali najważniejsze elementy i uczynili z nich kulinarne wizytówki swojej ojczyzny. Ludzie z Zachodu, którzy chcą poznać dania z Państwa Środka nie muszą koniecznie wyjeżdżać do tego kraju, choć to najlepsza opcja.

Równie dobrze mogą udać się dobrej chińskiej restauracji, których nie brakuje.