Restauracje, czyli świątynie smaków

O łatwej dostępności potraw i produktów z różnych stron świata decyduje nie tylko doskonałe zaopatrzenie sklepów, którym jeszcze się zajmiemy. Bardzo ważne są również lokale gastronomiczne specjalizujące się w serwowaniu dań kuchni poszczególnych państw świata.

Chodzi zarówno o restauracje, jak i bary, a nawet budki z jedzeniem wzorowane na podobnych miejscach szalenie popularnych zwłaszcza w krajach Azji. Wszyscy mogą więc spróbować kuchni zagranicznej zbliżonej do oryginalnej.

Jest tak zwłaszcza tam, gdzie gotują kucharze z danego kraju. Włoska restauracja, w której dania przygotowuje rodowity włoski kucharz będzie zawsze cieszyć się większym prestiżem niż ta, w której gotuje Polak, nawet jeśli przeszedł szkolenia pod okiem włoskich mistrzów.

Autentyczność jest dla klientów takich miejsc kluczowa, więc jeśli idziemy do wietnamskiej knajpki i widzimy, że na kuchni z zapałem pracują Azjaci, nasza sympatia wobec takiego lokalu rośnie. Równocześnie rośnie szansa na to, że spróbujemy autentycznych smaków, które niewiele odbiegają od tych ze swojego kraju pochodzenia.