Serek grani do śniadania

Mamy za sobą bogaty i wciąż niewyczerpany wątek serów żółtych, teraz pora zająć się innymi, które z chęcią kupujemy i zjadamy. Należą do nich białe serki w kubeczkach, zwykle opisywane na etykietach jako serki grani.

Są one produkowane przez różne zakłady mleczarskie w Polsce, ale generalnie są utrzymane w podobnym stylu. Zazwyczaj są dostępne w dwóch wariantach – naturalnym, bez dodatków oraz ze szczypiorkiem.

Takie serki mogą występować w wersji cottage cheese, co w języku polskim tłumaczymy na serek wiejski. Ten typ sera jest rozwiązaniem amerykańskim, które przeniknęło do Europy.

Dziś takie serki wytwarzają niemal wszystkie mleczarskie zakłady w Polsce. Charakterystyczną cechą tego produktu jest ziarnista konsystencja serka, a ziarenka są otoczone mieszanką mleka i śmietanki.

Bywa również, że jako serek grani kupimy klasyczny twarożek o jednolitej, ale nieco rzadszej konsystencji. Zwykle jest on rozrzedzany słodką śmietanką, co daje mu wyraźny posmak laktozy i zwiększa treściwość.

Ze względu na typ opakowania takie serki są idealne jako przekąska w szkole lub w pracy.