Żółty w każdym sklepie

Gdybyśmy mieli wskazać rodzaj sera, który jest najbardziej dostępny i rozpowszechniony na rodzimym rynku detalicznym, to z pewnością byłby to ser żółty. Ma on wiele popularnych w Polsce odmian – edamski, gouda czy tylżycki to zaledwie trzy przykłady.

Łącznie nad Wisłą wytwarza się około 90 odmian samego sera żółtego! Spora część tych, które możemy kupić w sklepach to produkty dużych koncernów spożywczych. Wytwarzają one całkiem smaczne sery, jednakże nie mają one tak bogatego aromatu i nie są tak zdrowe jak te, które są dziełem serowarów w niewielkich regionalnych zakładach.

Typową praktyką przy masowej produkcji serów jest stosowanie enzymów przyspieszających dojrzewanie. Ser musi być gotowy szybko, aby trafić do dystrybucji, więc firmy wybierają drogę na skróty.

Dzięki temu cena paczki krojonego sera nie jest wysoka z punktu widzenia konsumenta, jednakże walory smakowe i odżywcze wyrobu na tym cierpią. Nauka z tego taka, że wszystko należy kupować z głową, a nie kierować się wyłącznie kryterium dostępności i ceny.