Polska serami stoi

Nasz kraj ma się czym poszczycić w materii serów – zarówno biorąc pod uwagę współczesną ich produkcję, jak i historyczne tradycje. Na przestrzeni wieków wypracowaliśmy wspaniałe tradycje serowarskie, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Największym uznaniem cieszą się sery wytwarzane lokalnie i przypisane do regionu. Część z nich może pochwalić się międzynarodowymi certyfikatami jakości, są także wpisane na krajowe i europejskie listy produktów tradycyjnych.

Wyróżnić trzeba tu chociażby wyśmienite dojrzewające sery korycińskie, które powstają w różnych wariantach smakowych i cieszą podniebienie smakoszy z różnych stron świata. Ich charakterystyczny aromat jest wyczuwalny z daleka, stąd stoiska z tymi serami na imprezach kulinarnych są zawsze oblegane.

Na wysoką jakość polskich serów wpływa podstawowy surowiec, czyli znakomite mleko. Nasze krowy dają jedno z najlepszych w Europie, które jest chętnie kupowane także na zagranicznych rynkach.

Mając je pod ręką serowarzy nie mają wyjścia – muszą oferować wyborne produkty.