Aromat włoskich sosów

Wywołaliśmy wątek związany z sosami w kuchni włoskiej i z pewnością warto poświęcić tej sprawie oddzielny wpis. Przede wszystkim musimy pamiętać, że sosy są dla Włochów najważniejsze w kontekście makaronów serwowanych na ciepło.

Istnieje kilka rodzajów sosów, które zrobiły światową karierę i są z entuzjazmem zjadane na wszystkich kontynentach. Bodaj najbardziej znany jest sos bolognese, będący z reguły dodatkiem do spaghetti.

Oparty o wyborne pomidory, wołowe mięso mielone, zioła i czosnek. Oryginalny przepis uwzględnia również dodatek wędzonego boczku oraz marchewki.

Innym bardzo znanym sosem jest napoli. Zbliżony do bolognese, aczkolwiek wolny od mięsnych dodatków.

Urzeka intensywnym aromatem ziół na czele z bazylią oraz intensywnymi pomidorami. Najczęściej podaje się go z makaronem spaghetti, choć w praktyce Włosi podchodzą do tych spraw elastycznie.

Ceniony jest również sos carbonara, będący elementem tradycyjnej potrawy społeczności górników. Opiera się na śmietanie, różnych gatunkach żółtego sera, wędzonym boczku oraz jajku.

To jeden z niewielu typowo włoskich sosów, do których przygotowania nie używa się pomidorów.