Włochy – nie tylko makaron

Zaczynamy naszą kulinarną wycieczkę do Europy i kraju, który na całym świecie słynie z doskonałej kuchni.
Włochy uchodzą za jedną z najbogatszych i najciekawszych kultur kulinarnych na Ziemi.
Utożsamiamy kuchnię włoską przede wszystkim z daniami z makaronów i jest to jak najbardziej uzasadnione.
Tak jak Francuzi mogą pochwalić się setkami gatunków sera, tak Włosi są dumni z makaronów.
Produkują je i spożywają w wielu odmianach, okraszając kluski wspaniałymi sosami, o których więcej napiszemy za moment.
Jednak nie tylko makaron, oczywiście z doskonałej twardej pszenicy durum, należy do fundamentów kuchni włoskiej.
Bardzo dużą rolę odgrywają w niej aromatyczne zioła, które wzbogacają smak dań.
Bazylia, oregano, czosnek czy tymianek należą do najważniejszych przypraw używanych zarówno przez włoskich kucharzy, jak i gospodynie.
Wielkie znaczenie mają także pomidory spożywane w rozmaitych postaciach – świeże jako składnik sałatek, przetarte jako podstawa sosów czy suszone jako pełen aromatu dodatek.