Tradycyjne sery smażone

Jednym ze specyficznych elementów polskiego krajobrazu serowego są sery smażone – przysmak tradycyjny, znany od dekad. W domowych warunkach sery te były wytwarzane w różnych częściach Polski, zwłaszcza w regionach zachodnich, na czele z Wielkopolską oraz Opolszczyzną. Jako domowy specjał stanowiły typowy dodatek do pieczywa.

Produkcja sera smażonego składała się z kilku etapów. Głównym składnikiem był zwykły twaróg, który musiał ulec procesowi gliwienia w odpowiedniej temperaturze. Gliwienie to jełczenie sera – pod wpływem działania bakterii.

O ile taki zjełczały twaróg sam w sobie mógłby poważnie zaszkodzić, to po smażeniu go w wysokiej temperaturze z dodatkiem masła i soli zamienia się w pyszny i niegroźny dla zdrowia specjał. Dziś ser smażony jest produktem chronionym w Unii Europejskiej, co oznacza, że tylko niektórzy producenci mogą się posługiwać tą nazwą. Nie ma natomiast przeszkód, aby smażony ser przyrządzić samemu – trzeba tylko posiadać dobrej jakości twaróg.

Proces gliwienia można przyspieszyć posypując ser sodą, jednak odbija się to negatywnie ma jakości.