Stop wolnym rodnikom! Promienna cera dzięki właściwej diecie

Wolne rodniki to występujące w organizmie, uszkodzone cząsteczki chemiczne, którym brakuje elektronu, lub mają go w nadmiarze. W tym momencie dążą do uzupełnienia lub oddania brakującego składnika, niszcząc zdrowe atomy lub jony.

Uszkadzają DNA, powodują starzenie, a czasem nawet zmiany rakowe. Wolne rodniki są poważnym problemem dla skóry, niszczą włókna kolagenowe, a w efekcie pojawiają się zmarszczki.

System obronny organizmu przeciwdziała wolnym rodnikom, ale im jesteśmy starsi, tym jego funkcjonowanie jest słabsze. Na szczęście wspaniale można wspomóc go dobrą dietą.

Co jeść, aby cera była zdrowa i wolna od negatywnego wpływu rodników? Wspaniałym źródłem walki z wolnymi rodnikami są antyutleniacze. Znajdziemy je w przyprawach takich jak: rozmaryn, oregano, goździki, tymianek oraz cynamon.

Ponadto niezbędne w tej diecie będą też owoce: jabłka, maliny, jagody, arbuzy czy wiśnie. Dla łasuchów antyutleniacze znajdziemy też w kakao i gorzkiej czekoladzie.

Spożywanie tych produktów w odpowiednich ilościach, z pewnością ochronią cerę od środka.