Ryby w diecie – dlaczego są ważne dla zdrowych włosów?

Podobno „ryby głosu nie mają” – a jednak! Jeśli chodzi o zdrowie włosów, to posiadają znaczenie pierwszorzędne. A dokładniej, zawarte w nich, niezbędne tłuszcze i białka.

Ponadto ryby morskie to źródło życiodajnego jodu – pierwiastka, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Dzięki tym składnikom włosy będą rosły szybciej, będą lśniące i mocne.

Dorsz, łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki – to nie tylko brzmi smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. W dodatku nie tylko dla włosów, lecz dla całego ciała człowieka.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Ponadto ryby odpowiednio przyrządzone, są mniej kaloryczne niż mięso, dlatego właściwie zbilansowana dieta, powinna uwzględniać je bezpardonowo.

Białka zawarte w rybach to jeden z podstawowych składników włosa, które nie pozwalają im na przetłuszczanie się i chronią przed łupieżem. Przyrządzenie ulubionej ryby może przynieść wiele satysfakcji, a do tego nasze włosy odzyskają energię.