Pyry z gzikiem, czyli smak Poznania

Przed momentem wspomnieliśmy o twarogu, który może być dodatkiem do obiadu, a nawet jego podstawą. Rzeczywiście tak jest, o czym doskonale wiedzą Wielkopolanie, a w szczególności poznaniacy. Na tej ziemi szalenie popularnym, regionalnym daniem są „pyry z gzikiem”, czyli gotowane ziemniaki podawane z twarogiem. Ziemniaki w oryginalnym przepisie są gotowane w mundurkach, a więc z łupinami i przecinane na pół tuż przed spożyciem. Twaróg z kolei należy odpowiednio doprawić. Sól i pieprz to podstawa i niektórym taka bardzo oszczędna wersja wystarcza.

Można jednak pokusić się o zrobienie gziku „na bogato”. Wówczas doskonałym dodatkiem jest siekany szczypiorek, ząbek czosnku i słodka śmietanka, najlepiej 18-procentowa. Po śmietankę warto sięgnąć wówczas, gdy używany twaróg jest bardzo zbity. Po wymieszaniu uzyska przyjemną, kremową gładkość i idealnie komponuje się z ziemniakami. Na wierzchu ciepłych bulw warto rozpuścić nieco świeżego masła. W niektórych poznańskich domach do gziku dodaje się również siekanej rzodkiewki, która idealnie pasuje do serka.