Dieta bezglutenowa

Kiedy słyszymy słowo „dieta” na myśl przychodzi nam żmudny proces odchudzania, walka ze zbędnymi kilogramami i skrupulatne liczenie spożywanych kalorii.

Jednakże dieta możemy być nie tylko sposobem na osiągnięcie wymarzonej wagi, ale także środkiem wspierającym leczenie czy profilaktykę niektórych chorób.

Do diet, które często wykorzystywane są w leczeniu i zapobieganiu alergii pokarmowej oraz choroby trzewnej celiakii zalicza się dietę bezglutenową, która eliminuje z jadłospisu gluten będący białkiem roślinnym, które znaleźć możemy przede wszystkim w pszenicy, życie oraz jęczmieniu.

Plan żywieniowy diety bezglutenowej zakłada zastąpienie tych składników zbożami bezglutenowymi, czyli kukurydzą, gryką czy ryżem.

Nie ulega wątpliwości, że dieta bezglutenowa jest niezwykle kłopotliwa w stosowaniu, bowiem gluten występuje w wielu produktach samodzielnie bądź też jako składnik wykorzystany w postaci dodatku, co wynika przede wszystkim z faktu, że gluten znakomicie wiąże wodę z tłuszczem.

Dlatego osoby zmuszone do stosowania tej diety powinny być niezwykle ostrożne podczas robienia zakupów i spożywania gotowych posiłków.